Svenskt mode

Naturmaterialguiden

Vårt mode kommer idag i väldigt många olika naturmaterial och de har alla sina egenskaper. Det är bra att veta vilket material ens kläder är tillverkade av så man tar hand om dem på rätt sätt och när man helst bör använda dem.

Bomull

Bomull är den vanligaste förekommande enskilda fibern i hela världen. Kläder av bomull är slitstarka, har hög tvättålighet och våthållsfasthet och en bra fuktabsorbtion. Det skrynklas dock ganska lätt och är inte ett bra värmeisolerande material.

Linne

Linne är en rakare, stelare och glansigare fiber än bomull. För att den dock ska behålla sin lyster är det rekommenderat att aldrig tvätta den i högre temperatur än 60 grader. Smuts lossar dock lättare från linne än bomull och kan därför med fördel tvättas i lägre temperatur också.

Läder

Läder kan komma från en rad olika djur, som kor, getter och grisar, men det finns även läder som kommer från älgar, renar och liknande. Det används i en rad olika plagg och accessoarer och behöver ofta regelbunden återfettning för att inte bli styvt och börja krackelera.

Silke

Silke får vi från kokonger som silkesfjärilar spinner runtom sig när de fortfarande är larver och dessa fiber spinner vi sedan till trådar som silkestyget består av. Fibern heter silke men tyget kallar vi siden. Det håller värmen riktigt bra men skrynklas lätt då det är så oelastiskt. För att behålla sidens vackra lyster är en bra metod att lägga det fuktigt i en platspåse i frysen en stund innan man stryker det.